- KSOW 2014-2020
- Pomoc Techniczna Schemat II
- KSOW 2007-2013
- Leader
- Grupa Tematyczna ds. Zrównoważonego Rozwoju ObszarówGórskich
- Przedsiębiorczość
- Ochrona środowiska
- Rolnictwo
- Grupy Producentów Rolnych
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Rozwój regionalny i lokalny
- Agroturystyka
- Konkursy
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza partnerów KSOW
SINGLE Baza PAR
Irena Śmiałek
Forma prawna:
Osoba fizyczna
Adres siedziby:
zachodniopomorskie Koszalin
Zasięg terytorialny:
regionalny
Priorytety PROW:
- I. Transfer wiedzy i innowacje
- Innowacje społeczne i organizacyjne
- VI . Zrównoważony rozwój terytorialny
- Aktywizacja społeczna
- Tożsamość i integracja społeczna
- Budowanie marki terytorialnej
Opis dotychczasowej działalności:
Promocja tradycyjnie wytwarzanej żywności (wpisywanej na Listę Produktów Tradycyjnych) oraz smaków przeniesionych przez wygnańców z Kresów Wschodnich na teren województwa zachodniopomorskiego. (Tu: ogólnopolska nagroda Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego „Perła 2010” za kaziukowe serducha (serca kaziukowe). Zapisywanie historii rodzinnych, w tym tradycji kulinarnych, a także opisywanie inwencji w tym zakresie, wzmacniających lokalną tożsamość. Budujących przyszłe "szlaki kulinarne" wokół Pomorskiej Drogi Św. Jakuba (w tym: zachodniopomorski hit kulinarny – piernikowe jeże „Ignaśki”, mające za patrona kardynała Ignacego Jeża). Publikacje: „Niebieskie migdały – pachnące chlebem i piernikami” (2016) oraz w przygotowaniu: „Kaziuki i Ignaśki. Siła tradycji”.
Promocja serc kaziukowych / kaziukowych serduch – wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych (w 2018 roku), wcześniej nagrodzonych krajową „Perłą 2010” przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz I nagrodą w konkursie „Poszukiwacze Smaków” (w 2014 roku). Promowanie piernikowych jeży ignaśków (mających za patrona legendarnego kardynała Ignacego Jeża – Kawalera Orderu Uśmiechu), a także działań wokół Pomorskiej Drogi Świętego Jakuba. Publikacje, z historiami rodzinnymi w tle: „NIEBIESKIE MIGDAŁY – PACHNĄCE CHLEBEM I PIERNIKAMI” (przedmowa prof. dr hab. Barbara Wolska; 2016) oraz w przygotowaniu „KAZIUKI I IGNAŚKI. SIŁA TRADYCJI” (przedmowa dr hab. prof. USz Bogdan Matławski). Prowadzenie warsztatów kulinarnych (serca kaziukowe i ignaśki).
Data rejestracji: 08.12.2016

