- KSOW 2014-2020
- Pomoc Techniczna Schemat II
- KSOW 2007-2013
- Leader
- Grupa Tematyczna ds. Zrównoważonego Rozwoju ObszarówGórskich
- Przedsiębiorczość
- Ochrona środowiska
- Rolnictwo
- Grupy Producentów Rolnych
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Rozwój regionalny i lokalny
- Agroturystyka
- Konkursy
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza partnerów KSOW
SINGLE Baza PAR
Mazowieckie Centrum Przedsiębiorczości
Forma prawna:
Organizacja pozarządowa (m.in.: stowarzyszenia, fundacje, KGW, OSP)
Adres siedziby:
mazowieckieKościelna 1306-216 Sypniewo
NIP:
7571368642
REGON:
551191329
Zasięg terytorialny:
regionalny
Priorytety PROW:
- III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
- Skrócone łańcuchy dostaw żywności
- Marketing produktów rolnych
- Produkty ze znakami jakości
- VI . Zrównoważony rozwój terytorialny
- Aktywizacja społeczna
- Leader/ RLKS
- Przedsiębiorczość/ pozarolnicze miejsca pracy
Opis dotychczasowej działalności:
Stowarzyszenie Mazowieckie Centrum Przedsiębiorczości powstało ono w roku 2001, z inicjatywy grupy aktywnych osób z gminy Sypniewo, z czasem do grona członków zaczęły wstępować nowe osoby. Stowarzyszenie połączyło specjalistów i ekspertów z obszaru przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów wiejskich. Przez lata funkcjonowania Stowarzyszenie realizowało szereg działań i projektów realizujących cele statutowe. Naszym celem jest aktywizacja, promowanie i rozwój społeczności lokalnych. Wspieramy inicjatywy mające na celu zwalczanie bezrobocia i jego skutków. Pomagamy w powstawaniu nowych przedsiębiorstw i organizowaniu miejsc pracy osobom niepełnosprawnym. Ściśle współpracujemy z samorządem lokalnym, administracją państwową oraz ośrodkami edukacyjnymi. Bierzemy udział w programach finansujących statutowe cele Stowarzyszenia.
W ostatnich latach Stowarzyszenie zrealizowało następujące projekty, inicjatywy:
1. Realizacja zadania publicznego „Ocalić od zapomnienia – nasza tożsamość kulturowa” (współfinansowane ze Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – ASOS 2016)
2. Realizacja zadania publicznego „Przeprowadzenie diagnozy oraz wydanie publikacji z przeprowadzonych badań w zakresie kulinarnych produktów tradycyjnych jako potencjału rozwojowego gminy” (finansowane ze środków gminy Przasnysz)
3. Diagnoza, opracowanie i złożenie wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych produktów: Cebula duszona ze skwarkami z Sypniewa, Barszcz zabielany z kiszonej kapusty na skórkach wieprzowych z Sypniewa, Barszcz czerwony zabielany z Ziemak, Rosół z prośnianek z Jastrząbki, Rejbak kurpiowski. Przygotowanie wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych dla: Karczma Marysieńka Robert Balcerczyk – produkt pn. Pierogi z jagodami z Myszyńca, Pracownia Cukiernicza Polikarp Augustyniak – produkt pn. Augustowska jagodzianka oraz ODiDZ – produkt pn. Sofor – kurpiowska polewka rybna z Myszyńca - projekt własny w ramach realizacji celów statutowych.
i inne.
Data rejestracji: 12.12.2016

