- KSOW 2014-2020
- Pomoc Techniczna Schemat II
- KSOW 2007-2013
- Leader
- Grupa Tematyczna ds. Zrównoważonego Rozwoju ObszarówGórskich
- Przedsiębiorczość
- Ochrona środowiska
- Rolnictwo
- Grupy Producentów Rolnych
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Rozwój regionalny i lokalny
- Agroturystyka
- Konkursy
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Festiwal Kultury Polskiej i Żydowskiej „Święto Ciulimu - Czulentu” (operacja nr 39 Planu operacyjnego na lata KSOW 2016-2017)
Festiwal Kultury Polskiej i Żydowskiej „Święto Ciulimu - Czulentu” Lelowskie Spotkania Kultur jest jednym z najważniejszych i największych wydarzeń tego typu w Polsce. Weźmie w nim udział około 12 tys. osób. Celem Festiwalu Kultury Polskiej i Żydowskiej „XV Święto Ciulimu - Czulentu” Lelowskie Spotkania Kultur jest przybliżeniem historii, zwyczajów i kultury żydowskiej, a także pokazanie jak przenikały się w przeszłości kultura polska i żydowska, Jest nim również propagowanie idei dialogu, tolerancji, otwartości i przeciwdziałania antysemityzmowi. Ważnym celem szczegółowym jest propagowanie muzyki klezmerskiej oraz regionalnej potrawy ciulimu, która wywodzi się z tradycyjnej potrawy żydowskiej -czulentu. W trakcje festiwalu odbywają się koncerty muzyki klezmerskiej, w których można uczestniczyć tylko w niewielu miejscach w Polsce. Przewidujemy, że w tym roku weźmie udział 6 tys. osób.
Kolejnym celem szczegółowym festiwalu jest degustacja potraw kuchni regionalne i żydowskiej. Przygotowanie przez mieszkańców potraw regionalnych oraz ich degustacja podczas imprezy, będzie wspaniałą promocji gminy Lelów na terenie powiatu, województwa i kraju. Degustacja zostanie przygotowana na 500 osób. Organizacja Święta Ciulimu – Czulentu ma służyć promocji zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, do których należy również gmina Lelów. Zaangażowanie mieszkańców w przygotowanie imprezy przyczynia się do idei wspierania włączenia społecznego, a tym samym do ograniczenia ubóstwa i rozwoju na obszarach wiejskich. Mieszkańcy aktywnie włączają się w przygotowanie święta poprzez przygotowanie potrawy regionalnej –lelowskiego ciulimu, który jest sprzedawany na imprezie. Organizatorzy Święta angażując jak największą liczbę podmiotów do organizacji imprezy dążą tym samym do zwiększenia udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz obszarów wiejskich.