- KSOW 2014-2020
- Pomoc Techniczna Schemat II
- KSOW 2007-2013
- Leader
- Grupa Tematyczna ds. Zrównoważonego Rozwoju ObszarówGórskich
- Przedsiębiorczość
- Ochrona środowiska
- Rolnictwo
- Grupy Producentów Rolnych
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Rozwój regionalny i lokalny
- Agroturystyka
- Konkursy
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Produkty tradycyjne Województwa Śląskiego
Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z województwa śląskiego wpisanych jest już 111 produktów:
- BUCHCIKI/ BUCHCICZKI
- CHLEB „HERBSKI”
- CIASTKA ZE SZPYREK
- CIULIM LELOWSKI
- KRUPNIOK ŚLĄSKI
- MURZIN WIELKANOCNY
- PORĘBSKIE PRAŻONKI
- SER KLAGANY
- SER WOŁOSKI WĘDZONY
- ZOZWORKI/ IMBIRKI
- BACHOR
- GARUS/ GARUSEK/ KWAŚNE
- KLUSKI BIAŁE ŚLĄSKIE
- KOŁOCZ WESELNY CIESZYŃSKI
- MIÓD Z NEKTARU KWIATÓW JURAJSKICH
- PLACKI Z BLACHY ZE SZPYRKAMI LUB Z WYRZOSKAMI
- POLEŚNIKI (POLIŹNIKI)
- SIEMIENIATKA/ SIEMIENIOTKA/ KONOPIOTKA
- SZAŁOT ŚLĄSKI (SAŁATKA ŚLEDZIOWA)
- WARZONKA
- ZŁOTOPOTOCKI KARP SMAŻONY
- ZŁOTOPOTOCKI PSTRĄG Z RUSZTU
- ŻEBROCZKA
- ŻUR ŚLĄSKI
- ZACIERKA ZAGŁĘBIOWSKA
- KOŁOCZ WESELNY ŚLĄSKI
- KREPLIKI/KREPLE
- KWAŚNICA
- MAKÓWKI/ MAKIEŁKI
- MIODULA/ MIODUNKA/ MIODONKA
- MOCZKA/ BRYJA
- MODRO KAPUSTA – SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
- PRAŻUCHY
- ROLADA WOŁOWA ŚLĄSKA
- SZPAJZA CYTRYNOWA (KREM CYTRYNOWY)
- OSCYPEK (OSZCZYPEK)
- ŻUR ŚLĄSKI Z TŁUCZONYMI KARTOFLAMI (ZIEMNIAKAMI)
- ŻYMLOK ŚLĄSKI/ ZEMLOK/ ZEMLOUK/ BUŁCZANKA
- SIEWIERSKA GĘŚ PIECZONA
- KUBUŚ/ KUBUSZ
- BRYNDZA ŻYWIECKA
- BUNDZ/ GRUDKA
- WODZIONKA/ WODZIANKA
- DOŁKI – RACUCHY DROŻDŻOWE
- KOSZYKI/ KOSZYCZKI
- POLEWKA NA MAŚLANCE Z ZIEMNIAKAMI
- CZERNINA/ CZARNINA/ SZWARC
- KAPUSTA Z GROCHEM PO CZĘSTOCHOWSKU
- BÓB/ BOBER
- ŚLĄSKA PARZYBRODA/ PARZY-BRODA
- DROBNE CIASTECZKA CIESZYŃSKIE
- ŚLĄSKI PIERNIK TRADYCYJNY
- ŻOŁĄDKI Z GĘSI PO SIEWIERSKU
- SMALEC GĘSI Z SIEWIERZA
- ŻUREK SIEWIERSKI
- SIEWIERSKA KACZKA PIECZONA
- WĄTRÓBKI GĘSIE PO SIEWIERSKU
- BORÓWKA/ BRUSZNICA SIEWIERSKA
- HEKELE/ HEKERLE GÓRNOŚLĄSKIE
- SCHAB SZTYGARSKI
- CHLEB ZWYKŁY SŁAWKOWSKI
- BABRACZKA CIESZYŃSKA
- TATARCZÓWKA
- KARMINADLE/ KARBINADLE/ KARDINADLE
- WAJECZNICA/ SMAŻYLNICA CZYLI JAJECZNICA PO CIESZYŃSKU
- ŻĘTYCA
- NEC/ NECÓWKA CZYLI POLĘDWICA W OTRZEWNEJ
- ŚLĄSKIE PIECZKI
- CIESZYŃSKA HERBATA Z ZIELIN
- CIESZYŃSKA KISZONA KAPUSTA Z ZAPRAŻKĄ
- BRUTFANIOK/ KRUPICZNIOK
- BRYNDZA WOŁOSKA WĘDZONA
- SZYNKA WIEPRZOWA PARZONA PORĘBSKA
- JASKÓŁCZE GNIAZDA
- CIESZYŃSKA HERBATA PRZECIW KASZLOWI
- DYNIA W WINIE PO CIESZYŃSKU
- CHLEB CEBULOWY Z TARNOWSKICH GÓR
- SER DOMOWY - ZALEŻOK
- MIÓD LIPOWO-SPADZIOWY ZIEMI CIESZYŃSKIEJ
- MIÓD RZEPAKOWY ZIEMI CIESZYŃSKIEJ
- ŻARECKIE OBWARZANKI ODPUSTOWE
- CHLEB TATARCZUCH,
- JURAJSKI ŻUR NA GRZYBACH,
- KASZANKA PIECZONA SZCZEKOCIŃSKA,
- JAGNIĘCINA BESKIDZKA,
- REDYKOŁKA
- ROSÓŁ Z GOŁĘBI (GOŁĄBKI W ROSOLE) PO ŚLĄSKU,
- FLAKI PO CIESZYŃSKU (PAJSZLE),
- CIESZYŃSKA FASOLA/ FAZOLA/ BECOK NA SYPKO,
- CIESZYŃSKA KITA WĘDZONA
- ŚLĄSKA KISZKA.
- ROSÓŁ Z NUDLAMI (ROSÓŁ Z MAKARONEM
- BIGOS ŚLASKI
- SER GAZDOWSKI (GOŁKA)
- CIESZYŃSKI SZODON Z WINA
- CIESZYŃSKIE SOSY (MOCZKI): KRZÓNOWY, GRZYBOWY, CEBULOWY
- CIESZYŃSKIE PIECZOKI
- STRUDEL JABŁKOWY Z PODBESKIDZIA
- SZCZEKOCIŃSKA KIEŁBASA SIEKANA NA SŁOMIE PIECZONA
- GARNUSZEK GÓRNICZY
- CIESZYŃSKA DYNIA
- PIERNIKI ŻYWIECKIE
- CHLEB JURAJSKI MIESZANY JASNY
- MARMELADA PO CIESZYŃSKU
- CIAPKAPUSTA
- GROCHÓWKA PO CZĘSTOCHOWSKU
- CIESZYŃSKIE CIASTO DO ZAPIEKANIA KIEŁBAS
- CIESZYŃSKIE HERBATNIKI ZE SKWARKÓWŚLĄSKIE
- KOŁACZYKI WYKWINTNE
- ŚLĄSKIE OBLATY
- CHLEB KŁOBUCKI MIESZANY